Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Mudanya'da zeytin savaşları

Mudanya

Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız'dan büyük iddia geldi. Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız, 31 Ocak 2015 tarihinde yapılacak ola ğan genel kurulda başkanlığa aday olan Murat Ünal'ın seçilme hakkı olmadığını

31 Ocak Cumartesi günü yapılacak olan genel kurul öncesi başkan adaylarının kooperatif başkanlığından ziyade sanki ortada Marmarabirlik Başkanlığı seçimleri varmış gibi, Birlik başkanlığı adaylığına dönüştürülmek istendiğini ve adayların Marmarabirlik’e yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunduklarını ifade eden Yıldız, “Üzülerek söylemeliyim ki ortada ali cengiz oyunları döndürülüyor. Kooperatif başkanlığına adayız diyorlar çıkıp projelerini anlatmak, bizim yaptığımız çalışmaları eleştirmek yerine Marmarabirlik’e yönelik asılsız iddialar ortaya atıyorlar.” diyerek sitem etti.
Başkan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz başından beri bu süreci bayrağı daha yukarılara taşımak amacıyla demokratik yarış olarak görüyor ve kooperatifimize, üst birlik olan Marmarabirlik’e zarar gelmemesi için çalışıyoruz. Ancak görüyoruz ki kooperatif başkanlığına adayım diye çıkanlar, köylerde, kahvehanelerde sanki Marmarabirlik seçimleri varmış da, Birlik Başkanlığına adaylarmış gibi, devamlı Marmarabirlik üzerinden vuruyorlar. Marmarabirlik yönetimini ve kooperatifimizi eleştirecek bir şey bulamadıkları için o eski Türkiye zihniyetindeki bel altı siyaset vuruşu yapıyorlar. Çamur at izi kalsın mantığıyla hareket ediyorlar. Haydar Yılanlı çıkıp, Hidamet Asa başkanlığındaki dönemden önceki vergi borçlarının hesabını soracak kadar hukuk adamına yakışmayacak şekilde yılları karıştırırken, bir diğeri Murat Ünal çıkıp Marmarabirlik’te bayi satış fiyatı 5.60 lira olan ekstra ürünü ‘sizden 5 liraya alıp 15 liraya satıyorlar’ gibi çirkin fütursuzca ithamda bulunuyor. Halbuki 15 liraya satıyorlar dediği o ürün dinlenme tesislerinde 8.90 liraya satılırken, büyük mağazalarda 6.90 liraya satılıyor. Rakamlarla arasının iyi olmadığını 5 yıllığına göreve geleceğiz sözlerinde de görüyoruz. Halbuki kooperatif seçimleri 5 yılda bir değil, 4 yılda bir olur. İşte konulara bu kadar uzaklar. Murat Ünal ilk çağlarda Biz bu oyunları çok iyi biliriz ama bu oyunları oynamayı bulunduğumuz makamlar gereği ve sorumlu şahsiyetler olarak kendimize yakıştıramayız.”
Adaylardan Dr. Murat Ünal’ın yasal olarak seçme ve seçilme hakkına sahip olmadığını ileri süren BaşkanYıldız, konuyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Adaylardan Murat Ünal bir kere ana sözleşme gereği seçilme hakkına sahip değil. Çünkü, 2013 yılında 4572 sayılı Kanun ve Yeni Ana sözleşme kapsamında 44. Madde c bendinde derki: ’Kooperatifin çalıştığı ürünler üzerinde ticaret ve ya komisyonculuk yapanlar ve faizle para ve ya mal olarak kredi verenler menfaat ve ya eş ya da birinci dereceden kan ve kayın hısımlık ilişkisinin bulunmaması gerekmektedir.’ Sayın Ünal’ın eşi, bizim kooperatifin çalıştığı ürünler üzerinden ticaret yapmakta olan bir vergi mükellefidir. Dolayısıyla Ünal’ın seçme ve seçilme hakkı bulunmamaktadır. Kongrede seçilse dahi, koltuğuna oturmadan yasal süreç başlayacağı için başkanlığı geçersiz olacaktır.”
Mudanya Kooperatifi seçimlerinin adaylar tarafından Marmarabirlik seçimlerine dönüştürülmesinin ardında yatan nedenleri çok iyi bildiklerini de söyleyen başkan Yıldız, “Buradaki asıl amaç bir dönem siyasi partilerin arka bahçesi olmuş, bazı şahısların rant ve makam aracına dönüşmüş Marmarabirlik ‘i yeniden nasıl ele geçirebilirizdir. Üstelik bunun için tam zamanı. 4 yıl önce zarar eden birlik şimdi kar ediyor. İhracat yapıyor, ürün bedellerini zamanında ve eksiksiz ödüyor. Kaliteli, hijyenik ürünleriyle Türkiye’nin parlayan yıldızı konumuna geliyor, tabii ki böyle bir Marmarabirlik bu şahısların iştahını kabartıyor. Bilinmeli ki Mudanya Kooperatifi başta olmak üzere diğer 7 kooperatifimiz ve Marmarabirlik tam bir uyum içindedir. Huzur, istikrar ve güven yakalanmıştır. Bu uyumun bozulması, istikrarın bozulması demek kısa sürede üretici ortağımızın zarara uğratılması demektir. Bizler buraları ne partilerin ne de ali cengiz oyunlar içinde olanların oyuncağı haline getirilmesine müsaade etmeyiz. Her siyasi düşünceye aynı mesafedeyiz, hiçbir siyasi gücün ve ya kimlikli kişinin adamı da değiliz. Sadece ve sadece üretici ortaklarımızın hizmetinde olan dava adamlarıyız. Kısacası kooperatif seçimleri üzerinden Marmarabirlik’i ele geçirmeye yönelik Truva Atı misali büyük ve kirli oyun oynanmaktadır. Eminim değerli üretici ortaklarımız oylarını kullanırken bu hususlara dikkat edeceklerdir.” diyerek konuşmasını son verdi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı